Соління та маринування часнику на зиму: покрокове керівництво для домашніх заготовок
Сьогодні хочу поділитися з вами двома відмінними способами як я заготовляю часник на зиму – будемо його маринувати і солити.
Покроковий рецепт
Для початку приготуємо маринований часник. Для маринування потрібно взяти головки молодого часнику, діаметром не більше 3 см, простіше кажучи – найменші. Якщо будете використовувати великі головки – краще розділити його на зубки, але повністю очищати їх не треба, хоча можна маринувати і великий часник, але тоді знадобляться банки більшого обсягу, а я, як правило, готую маринований часник в півлітрових банках.
Головки часнику потрібно очистити від верхньої шкірки, зрізати дінці, при необхідності вкоротити підстава стебла, залишивши буквально 1 см і обов’язково добре помити.
Розкладаємо підготовлений часник в чисті півлітрові банки і в кожну баночку додаємо по одному лавровому листку, по 2 бутона гвоздики і по 2 горошини запашного перцю. У кожну банку всипаємо по 25 г солі і цукру – сіль беріть велику, кам’яну, йодовану краще не використовувати. Якщо у вас немає ваг, 25 г солі – це велика столова ложка практично врівень, а цукру – велика їдальня ложка з легкої гіркою.
Відповідно, якщо ви готуєте в літровій банці, то знадобиться солі, цукру і спецій в 2 рази більше. Підготовлені таким чином баночки заливаємо звичайної холодної не кип’яченою водою, накриваємо кришкою і залишаємо на кухні на одну добу.
Через добу часник добре наситився розсолом, зливаємо його в окрему каструлю або кухлик і доводимо до кипіння, а тим часом треба прокип’ятити кришки.
Перед тим, як ми заллємо киплячий розсіл в банки, в кожну півлітрову баночку необхідно влити або 1/4 ч. л. оцтової есенції, або 2 чайні ложки 9% оцту, що абсолютно однаково по концентрації кислоти. Я заливаю оцет.
Отже, 2 ч. л. в одну банку і 2 ч. л. в іншу. Заливаємо часник киплячим розсолом, і щільно закручуємо кришками. Укутувати банки не треба, залишаємо їх на кухні до повного охолодження, а потім прибираємо в будь прохолодне місце – підвал або льох. Такий часник буде готовий через 2 місяці.
Маринований часник подається до страв з м’яса, використовується в якості закуски, а також для приготування салатів.
А тепер інший спосіб заготівлі часнику на зиму – більш простий, але від цього не менш смачний – приготуємо справжній солоний часник так, як його готують на Кавказі. Для цього краще використовувати більш великі головки молодого часнику. Готуємо його так само, як і в попередньому випадку, різниця лише в тому, що залишати потрібно буквально один-два шари часниковою лушпиння, не більше. Для приготування цього рецепту нам знадобиться тільки сіль і холодна вода.
Зараз займемося розсолом – на 1 літр води беремо 2 повні ст. л. солі. Я підготувала 2 літра води на трилітрову банку, тому всипаю 4 ложки солі. Вода холодна, сира, не кип’ячена, сіль – звичайна кам’яна. Перемішуємо розсіл до тих пір, поки сіль повністю розчиниться.
Потім укладаємо підготовлений часник в тару, у мене трилітрова банка, але можна використовувати банки будь-якого обсягу. Орієнтовно на трилітрову банку йде 1,5 кг часнику.
Заливаємо часник розсолом, закрити капроновою кришкою і залишаємо для бродіння на 1 – 1,5 місяця в залежності від величини головок в будь-якому теплому місці – це може бути двір, веранда, лоджія, балкон або просто на кухні. Через півтора місяця, часник буде абсолютно готовий. З нього потрібно повністю злити перебродив розсіл, добре промити головки і знову залити точно таким же розсолом – 2 ложки солі на літр води, закрити капроновою кришкою і тільки тоді прибрати в холодне місце на зберігання в підвал або льох.
А у кого немає ні того, ні іншого – поставте часник в темне місце, де він може зберігатися дуже довго навіть при кімнатній температурі. Використовують його також, як і в першому випадку, а ще для ароматизації страв замість свіжого часнику. Друзі, я показала вам 2 способи заготівлі часнику на зиму, кожен з яких гарний по-своєму.
Приготуйте обидва варіанти, спробуйте і напишіть в коментарях який з рецептів вам сподобався більше. Бажаю всім вдалих заготовок!
Список інгредієнтів
Маринований часник на 0,5 л банку:
- 250-300 г часнику;
- 25 г солі;
- 25 р цукру;
- 2 горошини запашного перцю;
- 2 бутона гвоздики;
- 2 ч. л. 9% оцту (або 1/4 ч. л. оцтової есенції).
Солоний часник на 3 л банку:
- 1,5 кг часнику;
- Розсіл:
- 2 л води;
- 4 ст. л. солі.