Секрети догляду за баклажанами: як досягти високого врожаю навіть у несприятливих умовах
Літо в цьому році як ніколи спекотне. А завдяки теплу і, сподіваюся, мою правильному догляду такі досить вимогливі і складно вирощувані в наших краях у відкритому грунті баклажани вирішили мене нарешті порадувати.
Ростуть не по днях, а по годинах. А скільки ще в завязях, аж око радіє. Я заздалегідь будую плани – ці підуть на заготовки, ці запечіть з м’ясом і кабачками в рататуї, а ці накручу в рулетики з сиром “Тещин язик”, які так обожнює мій чоловік.
Всім знайдеться застосування, головне, щоб добре росли. А для цього є кілька важливих правил, якими зі мною поділилися досвідчені городники, а я тепер ділюся з вами, мої дорогі читачі. Отже.
Щоб баклажани добре росли їх потрібно:
- правильно поливати;
- підтримувати оптимальну температуру;
- регулярно розпушувати грунт під кущами;
- займатися формуванням кущів;
- підгодовувати.
Правильно поливати
Не знаю, з його я взяла, що баклажани так само як і помідори не особливо люблять полив. Ось і ображала свої “синенькі” у попередні роки і лише в цьому році, порадившись з людиною яка знає, що викладає в сільськогосподарській академії, засвоїла, що баклажани дуже вологолюбні. Грунт під ними постійно повинна бути вологою. Тому в не дуже спекотну погоду кущі поливають кілька разів на тиждень, а в таку суху і жарку, як у цьому році – через день, а то й кожен день по чуть-чуть.
І правда, після таких частих поливів у моїх баклажанів не опадають ні листя, ні квіточки, вони всі обвішані новими зав’язі, а вже сформувалися плоди ростуть з дивовижною швидкістю.
Поливаю кущі вранці, поки ще не спала нічна прохолода, під корінь. Воду використовую тільки відстояну на сонці. На мою такий душ їм дуже подобається.
Підтримувати оптимальну температуру
Баклажани і вологолюбні, і теплолюбні. І температура дня них дуже важлива. Протяг або різке зниження температури вночі можуть серйозно загальмувати формування плодів, а підвищення температури понад 30 градусів тягне за собою повне припинення процесів запилення і зростання.
Враховуючи таку вимогливість, слід приймати певні заходи для підтримки оптимальної температури вирощування цих красивих глянцевих плодів.
Якщо жарко – вчасно провітрювати, якщо холодно – нагрівати повітря в теплиці з допомогою відер, наповнених гарячою водою. А як ви хотіли? Баклажан – примхливий, але дуже смачний).
Регулярно розпушувати грунт під кущами, займатися формуванням кущів
Баклажанам потрібен постійний доступ повітря до коріння, тому розпушування грунту під ними слід проводити мало не після кожного поливу, щоб на грядці не утворилася кірка.
А паралельно з розпушуванням слід ще й підсипати землю або мульчу до стовбурів рослин, щоб коріння кущів розвивалися міцні і могли прогодувати чималу кількість плодів. Формувати кущі баклажанів можна в один або кілька стебел. Чим південніше регіон, тим відповідно більше шансів отримати рясний урожай цих смачних і красивих плодів, і тим більше пагонів на кущі можна залишати.
У мене на кожному кущеві сформовано по парі основних стовбурів, а всі зайві пагони, що ростуть з пазух, я, не шкодуючи, видаляю. Верхівку кущів прищипую, коли вони досягають верху зроблених чоловіком компактних парничків і після початку розгалуження залишаю на бічних стеблах по 3 пари бутонів. Також періодично обриваю листя, щоб не заважати вільній циркуляції повітря.
Підгодовувати
Баклажани люблять підживлення. Протягом сезону намагаюся підгодовувати їх з періодичністю раз на два тижні. В якості підгодівлі для “синеньких” відмінно підходить настій курячого посліду, деревної золи, кропиви.
Ось і всі тонкощі догляду, які дозволяють отримати хороший урожай баклажанів навіть у наших далеко не самих теплих краях. Ой, забула сказати ще одне важливе правило – дотримання сівозміни. Їх не варто садити на грядки після будь-яких рослин родини Пасльонові. Ще трохи і на кухонному столі з’являться гори цих апетитних і дуже гарних плодів, з яких можна приготувати так багато всього.
Ну а ви, мої дорогі читачі, вирощуєте баклажани? Як за ними доглядаєте? Що смачного з них готуєте? Днями постараюся викласти підбірку перевірених мною рецептів заготовки синеньких на зиму, ну а поки гарного вам баклажанового врожаю!