Літній абрикос: розкриття корисних властивостей зелених, стиглих та сушених плодів для зміцнення та підвищення імунітету
На честь початку дозрівання абрикоса, розповімо вам про корисні властивості всіма улюбленого фрукта в трьох варіаціях: зелений абрикос (гура), стиглий абрикос і урюк (сушений абрикос).
Властивості зеленого абрикоса
Часто на таджицьких ринках можна зустріти людей, які торгують зеленим абрикосом. Продаж нестиглих плодів дивує і привертає увагу приїжджих туристів. Жителі Центральної Азії використовують гуру в якості інгредієнта для різних страв.
Цей продукт універсальний. Зелений урюк служить корисним доповненням до десертів, його маринують, а також додають в м’ясні страви, наприклад, плов. У Таджикистані багато сімей виготовляють з фрукта смачне варення. Це ласощі корисно, як дорослим людям, так і дітям.
Так в чому ж його корисність? А в тому, що цей фрукт має стимулюючу дію на органи травної системи.
У Таджикистані вважається, що вживання в їжу зеленого урюку допомагає поліпшенню метаболізму і прискорення утилізації жирів. Речовини, що містяться в зеленому урюк, володіє загальнозміцнюючим ефектом для всього людського організму.
При поїданні недозревшего абрикоса поліпшується працездатність і підвищується витривалість до фізичних навантажень. Також цей фрукт зміцнює імунітет і навіть має профілактичну дію і нейтралізує різні злоякісні утворення.
Корисні властивості абрикосів
Незабаром, у травні, дозріють абрикоси, а, значить, самий час розібратися в їх корисні властивості. Одним з основних корисностей абрикоса є його сприятливий вплив на підвищення гемоглобіну в крові, профілактика хвороб щитовидної залози та серцево-судинних захворювань, покращує роботу серця.
До того ж, фрукт знижує рівень холестерину і запобігає утворенню холестеринових бляшок на стінках судинних, виводить з організму токсини.
Якщо хочете підвищити мозкову активність, то, і в цьому випадку, дослідники радять споживати абрикоси. Абрикоси покращують пам’ять, саме тому їх рекомендують людям, які займаються інтелектуальною працею.
До всього іншого, абрикос є гарним проносним. І в свіжому, так і в сушеному вигляді він допомагає природним шляхом скинути пару зайвих кілограм. А ядра абрикосової кісточки частенько використовують в якості заспокійливого засобу при кашлі і бронхіті.
Абрикос знахідка для всіх, хто худне, адже він дієтичний фрукт, який відмінно розвантажує організм і служить солодким перекусом, при дотриманні дієти. Калорійність абрикоса становить 41 ккал на 100 грам.
Корисні властивості урюку
Урюк здатний надавати тонізуючу дію на організм, зарядити його бадьорістю і енергією.
У Таджикистані урюк з глибокої давнини вважався лікарським засобом – про це писав сам великий цілитель Абуалі ібн Сіно в «Каноні медицини».
Сушені плоди добре зберігають в собі всі корисні властивості свіжих абрикосів. Окрім вмісту корисних білків і вуглеводів, в урюк також є глюкоза, фруктоза, сахароза, залізо, фосфор, кальцій, калій та натрій.
Приготований з урюку настій або відвар відмінний засіб при наявності цукрового діабету. Страви з додаванням урюку радять споживати людям страждаючим аліментарними формами анемії і гіпертонічною хворобою.
Зелений абрикос, стиглий абрикос та урюк мають унікальні корисні властивості, які роблять їх важливими складовими здорового раціону. Зелений абрикос (гура) є чудовим доповненням до різних страв і допомагає покращити травлення та метаболізм. Вживання цього плоду сприяє підвищенню працездатності та витривалості, а також зміцнює імунітет. Стиглий абрикос, який дозріває в травні, також має численні переваги для здоров’я. Він сприяє підвищенню гемоглобіну, профілактиці захворювань щитовидної залози та серцево-судинних захворювань. Крім того, стиглі абрикоси допомагають знизити рівень холестерину, виводять токсини з організму та покращують пам’ять, що робить їх ідеальним продуктом для інтелектуальної праці.
Сушений абрикос, або урюк, зберігає всі корисні властивості свіжих плодів, але має додаткову перевагу – тривалий термін зберігання. Урюк містить велику кількість корисних білків, вуглеводів, глюкози, фруктози та мінералів, таких як залізо, фосфор, кальцій, калій та натрій. Його вживання особливо корисне для людей з цукровим діабетом, анемією та гіпертонією. Отже, включення в раціон зеленого абрикоса, стиглого абрикоса та урюку забезпечує організм цінними поживними речовинами, підтримує здоров’я серця та судин, покращує травлення та загальний стан організму. Ці плоди є універсальними і можуть бути використані в різних стравах, що робить їх незамінними для збалансованого харчування.